Završni ispit?

Kao i svake godine završni ispit u našem sistemu prate brojna pitanja, razmišljanja, dileme…

Krenimo redom! Da li je opravdano svake godine nastavnike matematike i srpskog jezika obučavati na koji način da pregledaju testove? Da li su oni obrazovani ljudi koji se mogu podsetiti pravila pregledanja, koja su uzgred napisana na strani formata A4 ili im je za to neophodna obuka? Duboko verujem da im je pregledanje testova koji imaju jasan ključ rutina, naročito ukoliko su završili srpski, odnosno matematiku.

Takođe, neophodno je svake godine spomenuti tim istim nastavnicima da pojedine škole imaju problematične rezultate. Zašto ne kažu koje su to škole i ko je odgovoran? Da li je to samo zastrašivanje ili ?

Da li je tim istim nastavnicima pregledačima, supervizorima i dežurcima opravdano dati bodove za stručno usavršavanje? Kupili su ih nekakvim bodovima i ubedili ih da je to baš ono štro im treba! Pa baš me interesuje koju će oni kompetenciju ojačati?

Mrzi me da preračunavam, ali sam sigurna da je za putovanje ovih nastavnika, iz jedne lokalne samouprave, potrošena bar jedna bela tabla, ako ne i dve!

I na kraju se pitam, da li je ovo potrebno kako bi sistem opravdao svoje postojanje ili samo još jedan način da nas ponize i kažu kako smo nevaljali? Ne kapiram!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s